Begrippenlijst // AEX

De AEX (Amsterdam Exchange Index) is een beursindex die de prestaties van een selectie van grote, toonaangevende Nederlandse bedrijven weergeeft. De index wordt gehouden door de Euronext Amsterdam en is een belangrijke barometer voor de gezondheid van de Nederlandse economie. Het is een van de belangrijkste beursindices van Europa en wordt wereldwijd gevolgd door beleggers en analisten.


De AEX bestaat uit 25 bedrijven die op basis van hun marktkapitalisatie en handelsvolume zijn geselecteerd. De samenstelling van de index wordt jaarlijks herzien om ervoor te zorgen dat de index relevant blijft en een goed beeld geeft van de prestaties van de Nederlandse economie. Om te worden opgenomen in de AEX, moet een bedrijf voldoen aan bepaalde financiële en governance criteria, zoals een minimale marktkapitalisatie en voldoende liquiditeit.


De AEX wordt op basis van het koersgewicht berekend, wat betekent dat de bedrijven met de hoogste marktkapitalisatie het grootste gewicht in de index hebben. Dit betekent dat de prestaties van deze bedrijven een grotere impact hebben op de waarde van de index dan die van kleinere bedrijven. De waarde van de AEX wordt berekend door de koersen van de individuele aandelen te gewichten en te vermenigvuldigen met het aantal uitstaande aandelen van elk bedrijf. De index wordt regelmatig herzien om ervoor te zorgen dat de samenstelling accuraat blijft en de index een goed beeld geeft van de prestaties van de Nederlandse economie.


De AEX wordt vaak gebruikt als benchmark voor beleggingsfondsen en andere financiële producten die gericht zijn op de Nederlandse markt. Beleggers en analisten kijken naar de prestaties van de AEX om een idee te krijgen van de gezondheid van de Nederlandse economie en om te bepalen welke sectoren of bedrijven het beste presteren. De AEX wordt ook vaak gebruikt om de prestaties van individuele aandelen te vergelijken met die van de markt als geheel.Terug naar begrippenlijst