Begrippenlijst // Beheerd beleggen

Beheerd beleggen is een manier om geld te beleggen waarbij een professioneel beheerder, zoals een vermogensbeheerder of een beleggingsfonds, verantwoordelijk is voor het maken van beleggingsbeslissingen namens de belegger. In plaats van zelf individuele aandelen of andere beleggingsproducten te kiezen, geeft de belegger zijn geld aan de beheerder om te beleggen op een manier die is afgestemd op de beleggingsdoelstellingen van de belegger.


Beheerd beleggen kan een goede optie zijn voor beleggers die geen tijd of kennis hebben om zelf beleggingsbeslissingen te maken, of voor beleggers die een divers portfolio willen opbouwen zonder veel tijd te besteden aan het onderzoeken van individuele beleggingsmogelijkheden. Door te beleggen via een professioneel beheerder, kunnen beleggers toegang krijgen tot een breder scala aan beleggingsproducten en -strategieën dan ze zouden kunnen bereiken als ze zelfstandig beleggen.


Er zijn verschillende soorten beheerd beleggen, zoals beleggingsfondsen, beleggingsmandaten en exchange traded funds (ETF's). Elke optie heeft zijn eigen kenmerken en kosten, dus het is belangrijk om te overwegen welk type het beste past bij de beleggingsdoelstellingen en het risicoprofiel van de belegger. Beheerd beleggen kan een effectief middel zijn om geld te beleggen, maar het is belangrijk om te onthouden dat er geen garantie is voor financiële rendementen en dat beleggen altijd gepaard gaat met risico's. Het is daarom verstandig om altijd de kosten en de voorwaarden van een beheerd beleggingsproduct te begrijpen voordat erin wordt belegd.Terug naar begrippenlijst