Begrippenlijst // Dow Jones Index

De Dow Jones Industrial Average (vaak afgekort tot Dow Jones Index of gewoon Dow) is een belangrijke aandelenindex in de Verenigde Staten die wordt gehouden door S&P Dow Jones Indices. De index bestaat uit 30 grote, openbare bedrijven die vertegenwoordigd zijn uit verschillende sectoren, zoals financiële diensten, gezondheidszorg, technologie en industrie. De Dow Jones Index wordt gebruikt als een barometer voor de gezondheid van de Amerikaanse economie en is een van de oudste en meest bekende aandelenindices ter wereld.


De Dow Jones Index wordt berekend door het gewogen gemiddelde van de koersen van de aandelen van de 30 bedrijven die erin zijn opgenomen. Dit betekent dat de koersen van sommige aandelen meer gewicht hebben in de index dan andere, afhankelijk van hun marktkapitalisatie (de waarde van het bedrijf op de beurs). De Dow Jones Index wordt gebruikt als een benchmark om de prestaties van beleggingsfondsen en andere financiële producten te meten.


De Dow Jones Index wordt continu bijgewerkt om ervoor te zorgen dat het een goede afspiegeling blijft van de gezondheid van de Amerikaanse economie. Bedrijven kunnen worden toegevoegd of verwijderd uit de index afhankelijk van hun financiële prestaties en andere factoren. De Dow Jones Index is een belangrijke indicator voor beleggers, omdat het de prestaties van een brede selectie van grote, openbare bedrijven weergeeft.Terug naar begrippenlijst