Begrippenlijst // S&P500

De S&P 500, ook wel bekend als de Standard & Poor's 500 Index, is een belangrijke aandelenindex in de Verenigde Staten. De index bestaat uit 500 grote, openbare bedrijven die genoteerd staan aan de New York Stock Exchange of de NASDAQ. De index is opgesteld door Standard & Poor's, een financiële dienstverlener die financiële analyses uitvoert en credit ratings uitbrengt.


De S&P 500 wordt vaak gebruikt als een barometer voor de algemene gezondheid van de Amerikaanse economie, omdat de bedrijven in de index een belangrijk deel uitmaken van verschillende industrieën, zoals financiën, technologie, gezondheidszorg en consumptiegoederen. Als de S&P 500 stijgt, betekent dit vaak dat de economie gezond is en dat beleggers vertrouwen hebben in de toekomstige prestaties van de bedrijven in de index. Als de index daalt, kan dit wijzen op onzekerheid en zorgen over de economie.


De S&P 500 wordt vaak gebruikt door beleggers als een benchmark voor het meten van het rendement van hun beleggingen. Beleggers kunnen bijvoorbeeld hun beleggingen vergelijken met de S&P 500 om te zien hoe goed ze hebben gepresteerd. Het is ook mogelijk om te beleggen in de S&P 500 door middel van indexfondsen of ETF's (Exchange Traded Funds), die een portefeuille van aandelen uit de index samenstellen. Het is belangrijk om te onthouden dat het beleggen in aandelen gepaard gaat met risico's en dat er geen garantie is voor financiële rendementen.Terug naar begrippenlijst