Broker // BUX Zero

BUX Zero is een online broker die zich richt op beginnende beleggers. Het bedrijf biedt een gebruiksvriendelijke app waarmee gebruikers kunnen beleggen in aandelen en ETF's zonder commissie. BUX Zero biedt ook educatief materiaal en beleggingshulpmiddelen om gebruikers te helpen bij het maken van informeerde beleggingsbeslissingen.

Het bedrijf is opgericht in 2014 en heeft sindsdien een snelle groei doorgemaakt. Het aanbod is beperkt maar bied genoeg keuze voor (beginnende) beleggers. Behalve beleggen in aandelen en ETF's is het ook mogelijk om fractioneel te beleggen of een maandelijks spaarplan op te stellen.

Ontvang een gratis aandeel t.w.v. maximaal 200 euro via onze link!

Pluspunten


Gebruiksvriendelijke app

Lage kosten

Educatief materiaal

Minpunten


Beperkte productselectie

Alleen beleggen via app

Effecten worden uitgeleend

Productaanbod

BUX Zero heeft een beperkter aanbod in vergelijking met andere (neo) brokers. Dit stelt ze in staat om hun aanbod goed te laten aansluiten bij de klanten en hierdoor kosten laag te houden. Daarvan profiteer je als klant.

Het aanbod van BUX Zero bestaat uit aandelen, ETF's en cryptocurrencies. Het aanbod van aandelen bevat vooral Amerikaanse aandelen, ook veel Nederlandse aandelen en regelmatig wordt het aanbod uitgebreid. Houdt er rekening mee dat niet ieder aandeel beschikbaar is. Hetzelfde geldt voor ETF's. Hier bieden ze de meest bekende en populaire ETF's aan via hun platform.

Het productaanbod van BUX Zero is goed, maar niet uitgebreid. Als je gaat beginnen met beleggen zul je genoeg keuze hebben en kun je een mooi portfolio opbouwen. Als je meer ervaren bent en meer opzoek gaat naar specifieke aandelen van bedrijven, dan is een andere broker mogelijk een betere keuze voor je.
BUX Zero website

BUX Zero website

Fractioneel Beleggen

Een voordeel van BUX Zero voor beginnende beleggers is dat zij ook fractioneel beleggen aanbieden. Dit houdt in dat je niet een volledig aandeel moet kopen, maar dat het ook mogelijk is om een gedeelte (fractie) van een aandeel te kopen. Hierdoor kun je met een beperkt budget beginnen met beleggen of populaire aandelen kopen.

Door het aanbod van fractioneel beleggen van BUX Zero kun je vanaf 10 euro al een fractie van een aandeel kopen. Zo hoef je dus geen volledig aandeel te kopen van Microsoft, dat op dit moment bijna 225 dollar kost, maar is het mogelijk om 10 euro te investeren in Microsoft (Je ontvangt dan ongeveer 4,5% van een aandeel).

Het fractioneel beleggen met Amerikaanse aandelen is op dit moment commissievrij, terwijl voor Europese aandelen en ETF's de kosten 1.50 euro bedragen.

BUX Spaarplan

Een andere interessant product van BUX is BUX Spaarplan. Doordoor kun je via de app een spaarplan maken dat vervolgens automatisch maandelijks voor je wordt uitgevoerd. Hierdoor kun je bouwen aan je portfolio zonder er elke maand (veel) tijd aan bezig te zijn. De kosten hiervan zijn 1 euro per spaarplan.

Deze optie is voornamelijk interessant als je iedere maand dezelfde investeringen wilt doen. Dit hoeft niet je volledige inleg te zijn, maar je kunt natuurlijk ook bijvoorbeeld de helft van je inleg iedere maand beleggen in een spaarplan als basis voor de lange termijn. De andere helft kun je dan handmatig beleggen.

Een spaarplan maak je met 3 simpele stappen. Ten eerste kies je welke aandelen en ETFs je maandelijks wil kopen. Vervolgens bepaal je het bedrag dat je maandelijks wilt inleggen en hoe je dat wil verdelen over de gekozen aandelen en ETF's. Tenslotte kies je de dag in de maand dat het plan moet worden uitgevoerd en geef je aan wanneer je doel behaald is.
Bezoek de website van BUX Zero

Kosten

BUX Zero biedt, zoals de naam al doet vermoeden, de mogelijkheid om commissievrij te beleggen (zero). Dit is echter alleen van toepassing op de transactiekosten, externe kosten kunnen nog wel van toepassing zijn.

Het commissievrij beleggen is van toepassing op fractionele aandelen, Amerikaanse aandelen, Zero orders op Europese aandelen en Zero orders op ETF's. Wil je marktorders of limietorders uitvoeren op (fractionele) Europese aandelen of ETF's dan bedragen de kosten 1.50 euro op dit moment.

Let dus goed op of je een zogenaamde Zero order uitvoert of niet. Je betaald dan geen commissie, maar je kunt niet het moment of koers van de transactie aangeven. Een Zero-commissie-order wordt namelijk uitgevoerd aan het einde van de handelsdag tussen 16.00 uur (CET) en de sluiting van de markt.

Een spaarplan kost 1 euro per plan. Voor real-time koersen brengt BUX Zero geen kosten in rekening. De valutakosten, FX Markup, zijn van toepassing op Amerikaanse aandelen en bedragen 0,35%.

Gebruiksgemak

Behalve te kijken naar het productaanbod en de kosten, is het ook belangrijk om de gebruiksvriendelijkheid van de broker te bekijken. Het is namelijk van belang dat je als klant zijnde makkelijk en eenvoudig de juiste informatie kunt vinden en beleggingen kunt doen. Maar ook dat je duidelijk overzicht hebt in je beleggingsportefeuille.

Aangezien de website van BUX Zero alleen informatie geeft en geen mogelijkheid om in te loggen en te beleggen, bekijken we voor dit onderdeel alleen naar de app. Het is wel jammer dat de mogelijkheid om te beleggen via de website er niet is, al gaat het gerucht dat ze hier wel aan werken.
BUX Zero App

BUX Zero App

App

De mobiele app van BUX Zero is overzichtelijk en makkelijk te gebruiken. Het geeft snel een overzicht van je portfolio, je kunt eenvoudig nieuwe aandelen en ETF's ontdekken en kunt ook meer informatie vinden over een aandeel of een ETF.

In je portfolio zie je in één oogopslag direct de waarde van je investeringen in aandelen en crypto. Je kunt hier ook je spaarplannen bekijken. De grafiek laat de waarde-ontwikkeling zien voor de gekozen tijdsperiode.

Wanneer je een aandeel of ETF bekijkt zie je een koersgrafiek gevolgd door twee knoppen om eenvoudig en snel te kopen of te verkopen. Hieronder zie je een overzicht van een eventuele positie die je hebt in dit beleggingsproduct.

Risico's & veiligheid

BUX Zero (BUX BV.) staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De diensten binnen BUX Zero met betrekking tot cryptocurrency’s worden aangeboden door BUX Alternative Investments BV (BUX AI). BUX AI staat bij De Nederlandsche Bank N.V. (DNB) geregistreerd als aanbieder van cryptodiensten.

BUX Zero is aangesloten bij Kifid, het deskundige en toegankelijke klachtenloket voor mensen met een klacht over een financieel product of dienst van de bank, verzekeraar of andere financiële dienstverlener. Kifid biedt mensen met een financiële klacht laagdrempelige en deskundige geschilbeslechting als alternatief voor de rechter.

BUX Zero heeft je stortingen, aandelen, ETF's en cryptocurrencies afgezonderd van de werkmaatschappij van BUX, zodat deze bezittingen bij een faillissement beschermd zijn tegen beslaglegging. Stortingen worden opgeslagen bij ABN AMRO Clearing Bank. In geval van faillissement van ABN AMRO Clearingbank zijn uw tegoeden beschermd tot 100.000 euro. Aandelen en ETF's worden gehouden in een aparte unit genaamd 'Stichting BUX Custody', een Central Securities Depository (CSD). 'Als BUX failliet zou gaan, zijn alle aandelen en ETF's bij een faillissement veilig van beslaglegging. Crypto-valuta's worden bewaard in de aparte unit 'Stichting Blockport'. Als BUX failliet zou gaan, zijn alle cryptocurrencies veilig van beslaglegging in geval van faillissement.

BUX Zero maakt met haar website gebruik van HTTPS voor een beveiligde verbinding tussen jouw als klant en hun platform.

BUX Zero maakt gebruik van 'securities lending'. Dit wil zeggen dat jouw aandelen en ETF's (kunnen) worden uitgeleend aan derde partijen. Hiervoor ontvangt BUX Zero een vergoeding. Dit uitlenen van effecten gaat gepaard met een risico, al probeert BUX Zero dit risico te verkleinen door met betrouwbare partijen samen te werken en een onderpand te vragen.

Klantenservice

BUX Zero heeft een beperkte klantenservice. Het is niet mogelijk om telefonisch contact met ze op te nemen (een telefoonnummer hebben wij nergens kunnen vinden). Je kunt met ze in contact komen door een e-mail te sturen. De klantenservice in in het Nederlands.

Extra informatie

BUX Zero biedt zijn producten en diensten los aan, waardoor je niet verplicht bent om andere producten of diensten af te nemen om te kunnen beleggen.

Het is bij BUX Zero niet mogelijk om CFD producten te kopen. Dat zien wij als een pluspunt, omdat een CFD een contract is voor een product en niet het onderliggende effect zelf. Let op: in andere apps van BUX (Stryk) kun je wel CFD producten kopen.

Conclusie

BUX Zero richt zich met name op de beginnende belegger. Het biedt producten aan die aansluiten bij de wensen van deze groep, waardoor het makkelijk is om te beginnen met beleggen zonder veel kennis of tijd nodig te hebben. Het aanbod is beperkt, maar groot genoeg voor de meeste beleggers.

Producten zoals fractioneel beleggen of het BUX Spaarplan zorgen ervoor dat het ook voor beleggers met weinig geld mogelijk is om toch maandelijks te beleggen met kleine bedragen vanaf 10 euro.

Het is jammer dat de website (nog) niet de mogelijkheid bied om je beleggingen te beheren, maar de app is duidelijk en overzichtelijk en biedt alle mogelijkheden die zou verwachten.

Ontvang een gratis aandeel t.w.v. maximaal 200 euro via onze link!

Op zoek naar meer informatie?

Bezoek de website van BUX Zero