Blogartikel Beginnen met beleggen? Beoordeel deze 6 punten als je een broker kiest


Wil je beginnen met beleggen en ben je op zoek naar een broker? Kijk hier naar de beste brokers voor beginnende beleggers!


Als je wilt beginnen met beleggen, is het belangrijk om een betrouwbare broker te kiezen. Het kiezen van de juiste broker kan echter een uitdaging zijn, aangezien er veel verschillende brokers op de markt zijn met elk hun eigen voor- en nadelen. Een broker is voor de ene persoon wel geschikt, terwijl het voor een ander juist niet geschikt is. Dit is afhankelijk van je manier van beleggen en je beleggingsstrategie. In dit artikel geven we een aantal tips om rekening mee te houden bij het kiezen van een broker als je wilt beginnen met beleggen.
Wij hebben verschillende online brokers die in Nederland actief zijn bekeken en beoordeeld op de hieronder besproken onderwerpen. Je kunt deze reviews van brokers vinden in het menu onder 'brokers'.
Bekijk de reviews van brokers

Productaanbod

Bij het kiezen van een broker is het belangrijk om na te gaan welk productaanbod zij aanbieden. Hiermee bedoelen we de verschillende financiële instrumenten waarin je kunt beleggen, zoals aandelen, ETF's, obligaties, fondsen, opties, futures, enzovoort.

Het is belangrijk om te kijken of de broker het productaanbod heeft dat aansluit bij jouw beleggingsdoelen en -strategie. Als je bijvoorbeeld graag in aandelen wilt beleggen, is het goed om te kijken of de broker toegang biedt tot de beurzen waarop de aandelen van het bedrijf waarin je wilt beleggen verhandeld worden. Als je graag in fondsen wilt beleggen, is het goed om te kijken of de broker een ruim aanbod heeft aan verschillende soorten fondsen, zodat je kunt kiezen uit een breed scala aan opties.

Ben je iemand die graag op een passieve manier gaat beleggen, dan is het verstandig om te kijken of de broker een spaarplan aanbied. Dit is de mogelijkheid om vooraf in te stellen welke aandelen en ETF's je wilt kopen en hoeveel je hier maandelijks in wilt investeren. Vervolgens zal het spaarplan automatisch jouw aankopen verwerken. Op deze manier kun je snel, eenvoudig en automatisch een portfolio opbouwen voor de toekomst.

TIP!

Gratis mini-cursus beginnen met beleggen

In onze gratis mini-cursus beleggen leer je in 5 stappen de basis om een goede start te maken. Je ontvangt dagelijks een e-mail met tekst en uitleg.

Zo maak je een goede start en kun je beginnen met beleggen in één week!

Gratis inschrijven

Kosten

Nadat je brokers hebt bekeken op hun productaanbod, en mogelijk een selectie hebt gemaakt van brokers die bieden waar jij naar op zoek bent, is het tijd voor de volgende stap. In deze stap gaan we kijken naar de kosten die brokers in rekening brengen om op een bepaalde manier te beleggen. Dit is een onderdeel dat niet onderschat mag worden.

Een kostenpercentage van bijvoorbeeld 1% bij een ETF of fonds lijkt weinig, maar als berekent wat het je kost op lange termijn dan merk je dat kleine percentages enorme impact hebben. Je kunt hiervoor gebruik maken van de zogenaamde 'regel van 72'. Dit is een hulpmiddel om te berekenen hoelang het duurt om je geld te verdubbelen bij een bepaald rendement.

Zo verdubbel je je geld bij een rendement van 10% in ongeveer 7,2 jaar (72 / 10). Zou het rendement 9% zijn, omdat je te maken hebt met 1% kosten, dan duurt het je geen 7,2 jaar maar 8,8 jaar om je geld te verdubbelen. Die ene procent kost je dus meer dan anderhalf jaar, oftewel 22%, langer om je geld te verdubbelen.

De laatste jaren zien we steeds meer online brokers met lage tarieven, of zelfs commissievrij beleggen. Maar houdt er rekening mee dat een broker geen goed-doel is maar een bedrijf, wat betekent dat er uiteindelijk geld verdient moet worden aan jou als klant. Linksom of rechtsom zul je dus altijd te maken krijgen met kosten.

Vaak zullen dan bepaalde aandelen, ETF's of een bepaald type order commissievrij worden aangeboden, terwijl voor andere producten wel kosten worden gevraagd. Houd ook altijd rekening met de vaste kosten zoals beurskosten, of met valutakosten als je euro's inlegt en daarmee aandelen in een andere valuta koopt.

Gebruiksgemak

Het derde onderdeel gaat om het gemak waarmee je het platform van je broker kunt gebruiken. Een gebruiksvriendelijk platform is fijn, maar waarschijnlijk geen prioriteit. De meeste particuliere beleggers zullen namelijk niet dagelijks of wekelijks bezig zijn met het kopen (of verkopen) van aandelen.

Je moet dus voor jezelf nagaan op welke manier je gaat beleggen: via je computer (webbrowser) of via een app, en hoevaak je gebruik gaat maken van het platform. Er zijn namelijk steeds meer online brokers (vaak zogenaamde neo-brokers) die hun diensten alleen via een app aanbieden. Dit is natuurlijk gericht op de vaak jongere belegger, die alles via hun mobiele telefoon doen. Maar hierdoor kan zo'n broker, ondanks productaanbod of kosten, toch niet de juiste keuze voor je zijn.

Wat deze neo-brokers met hun app wel vaak hebben is dat je als klant aandelen makkelijk kunt ontdekken. Zij geven een overzicht van bepaalde sectoren of industrieën waardoor je snel en eenvoudig bedrijven kunt ontdekken. Dat gemak bieden andere, de vaak grote, bekende brokers, niet.

Het is vaak wat lastig om te weten hoe een website of app werkt als je nog geen klant bent. Brokers zullen op hun website altijd mooie afbeeldingen plaatsen voor hun marketing, maar dit wil niet zeggen dat je een goede indruk van het platform krijgt. Het is dan vaak interessant om te kijken op bijvoorbeeld Youtube naar reviews van brokers.
Screenshots van de app van BUX Zero

Screenshots van de app van BUX Zero

Risico's en veiligheid

Beleggen gaat altijd gepaard met risico's. Het bekendste risico's is waarschijnlijk dat je belegging ook minder waard kan worden, of zelfs waardeloos. Maar bij het kiezen van een broker kijken we naar andere risico's om zo de veiligheid zo goed mogelijk te waarborgen.

Geld en effecten

Ten eerste is het belangrijk om te kijken naar hoe jouw effecten en geld bewaard wordt. De Nederlandse wet schrijft voor dat brokers de klant-tegoeden moet scheiden van het bedrijfsvermogen. Onderzoek hoe jouw broker hiermee omgaat, zeker als je gebruik maakt van een buitenlandse broker.

Uitlenen

Daarnaast wil je kijken naar wat brokers met jouw effecten doen. Je zult vaak zien dat brokers die lage kosten hanteren, of zelfs commissievrij beleggen aanbieden, jouw effecten zullen uitlenen. Dit is een manier voor de broker om extra inkomsten te genereren. Dit doen ze echter wel met jouw aandelen of ETF's.

Een broker zal altijd proberen om alleen effecten uit te lenen aan betrouwbare derde partijen. Tevens vragen ze vaak een onderpand voordat het uitlenen plaatsvind. Hierdoor is de kans dat het misgaat klein, maar nog altijd aanwezig. Ga dus na of je bereid bent dit risico te nemen, oftewel kijk naar het risico en beoordeel of dit opweegt tegen andere voordelen van de broker.

Kifid

Kijk daarnaast of de broker is aangesloten bij het bij Kifid, het deskundige en toegankelijke klachtenloket voor mensen met een klacht over een financieel product of dienst van de bank, verzekeraar of andere financiële dienstverlener. Kifid biedt mensen met een financiële klacht laagdrempelige en deskundige geschilbeslechting als alternatief voor de rechter.

Extra veiligheid

Er is ook een verschil tussen effecten (aandelen, ETF's, etc.) en het geld dat in je account staat. Als je geld nog niet belegd hebt maar als tegoed in je account hebt staan, is het belangrijk om te kijken of je broker een bankvergunning heeft. In dat geval valt jouw tegoed onder het depositogarantiestelsel en is het verzekert tot een bedrag van 100.000 euro.

Klantenservice

Als je een broker hebt gekozen en gebruikt maakt van het platform, komt er een moment dat je een vraag hebt. Iets is onduidelijk of je kunt iets niet vinden. Dan is het belangrijk dat er een goede klantenservice is.

Veel brokers zullen een gedeelte van hun website inrichten voor het beantwoorden veelgestelde vragen. Ook zie je steeds meer brokers content aanbieden waar je als belegger algemene informatie kunt vinden over beleggen.

Maar als je vraag daarmee niet beantwoord wordt, moet je op zoek naar andere manieren. Het is dan belangrijk om te zien of een broker telefonisch bereikbaar is of alleen per e-mail. Bekijk ook de kosten van de klantenservice en of ze beschikbaar zijn in de Nederlandse taal (aangezien veel nieuwe online brokers een hoofdkantoor in het buitenland hebben).

Extra aandachtspunten

We hebben nu de meest belangrijke punten behandeld. Maar er zijn natuurlijk nog veel meer punten waar je op kunt letten voordat je een broker kiest.

Denk hierbij aan de product of dienst en of je deze los kunt gebruiken. Zo bieden veel banken ook beleggen aan, maar is het wel vereist om daar ook een betaal- en/of spaarrekening bij af te nemen. Ook zijn er online brokers waar je geen 'echte' aandelen koopt, maar een zogenaamde CFD. Hierdoor ben je uiteindelijk niet in het bezit van het aandeel, en dus geen echte aandeelhouder, maar heb je een contract met de broker op basis van een bepaald aandeel. Vaak zijn hier ook kosten aan verbonden.

Reviews van brokers

De hierboven genoemde onderdelen gebruiken we ook op BasisvanBeleggen als we een broker beoordelen. Per broker bekijken we de verschillende onderwerpen en merken we de voor- en nadelen op. Hierdoor kun jij snel een beeld vormen bij een bepaalde broker. Je vindt onze reviews over brokers in het menu onder het kopje 'brokers'.
Bekijk de reviews van brokers

Dit artikel is geschreven door Ruud en gepubliceerd op 06-01-2023 in de categorie Beginnen met beleggen.


  • Disclaimer

    Beleggen kent risico's. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. De content op deze website is geen financieel advies: raadpleeg een financieel adviseur voor advies op maat.

    BasisVanBeleggen.nl maakt gebruik van affiliate links. Hierdoor ontvangen wij een kleine commissie als jij via een link op deze website een product of dienst afneemt. Dit heeft geen invloed op de prijs die jij betaalt. Wij zijn niet verantwoordelijk voor de inhoud van de websites waarnaar wij linken.

Laatste blogartikelen

Lees ook onze laatste blogartikelen...

Beginnen met beleggen? Beoordeel deze 6 punten als je een broker kiest

Als je wilt beginnen met beleggen, is het belangrijk om een betrouwbare broker te kiezen. Het kiezen van de juiste broker kan echter een uitdaging zijn, aangezien er veel verschillende brokers op d...

Lees verder...